Reseptejä

Maukkaat lihapullat

* 500g naudan jauhelihaa
* 2  dl vettä (kermaa tai kermaviiliä)
* 1  dl korppujauhoja
* 1 kananmuna
* 1-2 sipulia
* 1 1/2  tl suolaa
* 1 1/2 tl mustapippuria
* 1 1/2 tl paprikajauhetta

Sekoita korppujauho nesteeseen ja anna imeytyä. Kuori ja hienonna sipulit. Voit halutessasi pehmentää sipulin paistamalla sitä pannussa. Lisää sipuli, muna, mausteet ja jauheliha korppujauhoihin. Sekoita tasaiseksi. Kostuta kädet vedellä ja pyörittele seos lihapulliksi. Paista lihapullat uunissa 225 asteessa n. 20 minuuttia tai pinnoitetulla pannulla vähässä rasvassa kypsiksi.

Kebabliha naudanlihasta

* n. 900 g naudanjauhelihaa
* 5 tl vettä
* 4 rkl mustapippuria myllystä
* 1 tl chilijauhetta
* 5 rkl aromat maustesuolaa

Sekoita jauhelihan joukkoon vesi ja kaikki mausteet. Kääri massa folioon tiukaksi paketiksi, pistele folioon reikiä, että kaikki neste tihkuu pois. Nosta uuniritilälle ja laita pelti uunin pohjalle. (kerää nesteet)

Paista n. 4 tuntia 100 asteessa.

Kääri jäähtynyt rulla uuteen folioon, pistele pintaan reikiä, että kuivuu vielä. Siivuta kylmänä ja lämmitä siivuja.

Maukkaat vartaat Peltomaan tilan palapaistista

Länsi-Porin marttojen resepti:

Marinadi:
* rypsiöljyä
* suolaa/rouhittua mustapippuria
* yrttejä;
* ananassalviaa
* ranskanrakuunaa
* ruohosipulia

Anna palapaistipalojen maustua yön yli jääkaapissa suljetussa muovipussissa.

Tee maustuneista lihoista vartaita.
Lisää lihojen väliin esim. kesäkurpitsaa, kirsikkatomaatteja ja paprikaa.
Grillaa n. 15-20 min, (Niin kauan, kuin tomaatit pysyvät kasassa.)
Voit voidella marinadilla vartaita vielä grillauksen aikana.

Lopun marinadiliemen voit käyttää esim. uuniin laitettavien kasvisten päälle.

Naudanfileetä ja uuniperunaa

öljyä tai voita paistamiseen

* n. 600 g Naudan ulkofileepihvejä, mausta suolalla ja pippurilla
* 4 isoa Rosamunda-perunaa

Täyte:
* 200 g creme fraichea
* 10 cm pala kurkkua pieninä kuutioina
* 1 ruukku ruohosipulia silppuna
* ripaus suolaa
* pasta rossa -mausteseosta tai muuta paprikapohjaista mausteseosta
* 2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
* ½ punainen paprika pieninä kuutioina

Ota liha huoneenlämpöön noin puoli tuntia ennen kypsennystä. Pese perunat hyvin ja töki niihin haarukalla reikiä. Kääri perunat folioon ja kypsennä 175 asteessa uunissa noin tunti. Kokeile välillä kypsyyttä haarukalla tai puutikulla.

Valmista täyte. Sekoita creme fraichen joukkoon kurkkukuutiot, ruohosipulisilppu, suolaa, pasta rossa -mausteseosta ja hienonnetut valkosipulinkynnet, sekä paprikakuutiot. Tarkista maku.

Paista pihvit molemmin puolin ja tarjoa uuniperunoiden ja kylmän kastikkeen kanssa.

Grillivartaat naudan ulkofileestä tai entrecotesta

* 600g naudan ulkofileetä (tai entrecôtea)
* 1 kpl tuoretta ananasta
* 1 kpl paprikaa (vihreä)
* 2 kpl punasipulia

Marinadi:
* 3 1/3 dl kolajuomaa (1 tölkki Coca-Colaa)
* 1 dl oliiviöljyä
* 1/2 dl rommia
* 1/4 dl limettimehua
* 2 kpl valkosipulinkynttä
* 1 tl mustapippuria (rouhittuna )

Valmista grillivartaat näin:

Leikkaa liha tulitikkuaskin kokoisiksi paloiksi, samoin ananas. Leikkaa paprika isoiksi paloiksi ja sipulit neljään lohkoon.Nosta lihat kulhoon ja lisää joukkoon kaikki marinadin ainekset. Marinoi lihaa huoneenlämmössä puoli tuntia tai jääkaapissa pidempään. Mitä pidempi maustumisaika, sitä paremmin maut tarttuvat lihaan. Pujota lihat, paprikat, ananakset ja sipulit vartaisiin.
Grillaa vartaita suoralla lämmöllä 15–20 minuuttia muutaman kerran käännellen. Valele vartaat marinadiliemellä ohuelti aina kääntäessäsi vartaita.
Mausta grillivartaat lopuksi suolalla ja pippurilla. Tarjoa grillivartaat salaatin kanssa.